Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο: Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Ελεάνα Απέργη

Τη θλίψη του για την απώλεια της σημαντικής πρωταγωνίστριας του θεάτρουΕλεάνας Απέργη, σε ηλικία 90 ετών, εκφράζει σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος. Η Ελεάνα Απέργη υπήρξε μία σπουδαία ηθοποιός, η οποία συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Μίνως Βολανάκης, Κωστής Μιχαηλίδης, Σπύρος Ευαγγελάτος, Πέλος Κατσέλης, Κώστας Μπάκας, Κώστας Τσιάνος, Γιώργος Ρεμούνδος, Γιάννης Χουβαρδάς, Πάνος Παπαιωάννου, Γρηγόρης Μασαλάς, Γιαν Κάπλαν, Λάμπρος Κωστόπουλος, Διαγόρας Χρονόπουλος, συμμετέχοντας σε σπουδαία έργα.

Υπήρξε ένα από τα βασικά στελέχη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ανήκοντας στο δυναμικό του από το 1974 έως το 1987, ενώ σημαντική ήταν η παρουσία της σε παραστάσεις αρχαίου δράματος του ΚΘΒΕ που έγραψαν ιστορία όπως: “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή με την Άννα Συνοδινού (1975), ”Μήδεια” του Ευριπίδη με την Μελίνα Μερκούρη, Ιάσονα τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και τροφό την Ελεάνα Απέργη (1976), “Μήδεια” του Σενέκα με την Αντιγόνη Βαλάκου (1979), “Ικέτιδες” του Αισχύλου (1983) “Ικέτισσες” του Ευριπίδη (1985) παίζοντας τρεις φορές στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στο Ηρώδειο, σε αρχαία θέατρα σε όλη την Ελλάδα καθώς και στην Κύπρο, την Βουλγαρία και την Σοβιετική Ένωση.

Συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του χώρου μεταξύ των οποίων η Άννα Συνοδινού, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, η Μελίνα Μερκούρη, η Τζένη Καρέζη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μίμης Φωτόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος κ.α.

Θλίψη στο χώρο του θεάτρου: Πέθανε η μεγάλη πρωταγωνίστρια Ελεάνα Απέργη

Συμμαθήτρια με τη Τζένη Καρέζη

Η Ελεάνα Απέργη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Φεβρουαρίου 1932 και τελείωσε την Δραματική σχολή του Kωστή Μιχαηλίδη το 1955. Πριν την Δραματική σχολή και σαν μαθήτρια του Γυμνασίου στην Ελληνο- Γαλλική σχολή “Αγιος Ιωσήφ” τον Μάιο του 1951 έκανε τα πρώτα βήματα της στην σκηνή του θεάτρου “Κοτοπούλη-Rex” παίζοντας στην “Αντιγόνη” του Σοφοκλή τον ρόλο του Κρέοντα. Αντιγόνη η συμμαθήτρια της Τζένη Καρπούζη η αγαπημένη πρωταγωνίστρια – λίγο μετά- Τζένη Καρέζη.

Καλοκαίρι του 1955 η Ελεάνα Απέργη- όπως αναφέρει το olympiada.wordpress.com– κάνει τα πρώτα επαγγελματικά βήματα της στο Θέατρο “Διονύσια” της Καλλιθέας με τον Θίασο “Νέα Ελευθέρα Σκηνή” του Διονύση Παγουλάτου. Και συνέβη το παράδοξο σ αυτό τον θίασο. Όλα τα μέλη του γνωρίστηκαν τον Ιούνιο και έφυγαν ζευγαρωμένοι τον Σεπτέμβριο! Η Απέργη με τον Παγουλάτο, η Κάκια Αναλυτή με τον Κώστα Ρηγόπουλο, ο Κώστας Πλουμπής με την Ελένη Μακρή και ο Γιάννης Βογιατζής με τη γυναίκα του.

Το δικό της θέαρο

Το 1962 η Ελεάνα Απέργη και ο Διονύσης Παγουλάτος δημιουργούν στην Αθήνα ένα νέο θέατρο, στην οδό Σίνα στο κτίριο της παλιάς “Λεοντείου” σχολής. Του έδωσαν το όνομα του μεγάλου Ελληνα πρωταγωνιστή της περιόδου 1930-1950 του Γιώργου Παππά που πριν τέσσερα χρόνια είχε πεθάνει. Για έντεκα- δώδεκα χρόνια δημιούργησαν σε αυτό το χώρο ένα στέκι ποιοτικού θεάτρου φιλοξενώντας σημαντικούς θιάσους της εποχής.

Ελεάνα Απέργη

“Όταν πεθάνω, θα γράψεις κάτι για μένα;”

Ο Δημήτρης Κραουνάκης είχε γράψει για την Ελεάνα Απέργη: “Όσο για το “κανείς δεν χάνεται”, είχε να κάνει και πάλι με την Ελεάνα. Σε όλη της την πορεία η προσωπική της προβολή ήταν κάτι που ποτέ δεν πρέπει να την απασχόλησε. Ούτε τα δώδεκα περίπου χρόνια που μαζί με τον σύντροφο της τον Διονύση Παγουλάτο είχαν δικό τους θέατρο τους απασχολούσε η προσωπική τους προβολή. Παρ όλα αυτά κοίτα πως τα φέρνει η ζωή και τώρα – και για αρκετές μέρες- καθόταν δίπλα μου και ασχολιόταν με την “προβολή” της.

“Για τα τέσσερα εγγόνια μου το κάνω”, μου έλεγε “που μπαίνουν στο Ίντερνετ και δεν βλέπουν τίποτα για τον παππού και την γιαγιά τους”.

“Όταν πεθάνω, θα γράψεις κάτι για μένα;” μου έλεγε: “Όχι” της απαντούσα γελώντας.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο “κανείς τελικά δεν χάνεται”. Δεν μπορεί να χαθεί η 56χρονη πορεία ενός καλλιτέχνη, να μείνει στο σκοτάδι.

Ελεάνα Απέργη

“Τη ζωή μας δεν τη… λερώσαμε”

Τέσσερα χρόνια η Ελεάνα Απέργη μένει μακριά από το θέατρο. Ο σύντροφος της ο Διονύσης Παγουλάτος είναι άρρωστος και την θέλει κοντά του. Ο Νιόνιος της “έφυγε” στις 29 Αυγούστου του 2003. Έζησαν μαζί 48 χρόνια. Τα περισσότερα χρόνια βρέθηκαν μαζί και στην σκηνή. Μια σπάνια περίπτωση θεατρικού ζευγαριού!

Πάντα στο μυαλό της Ελεάνας, μια από τις τελευταίες κουβέντες του: “Πάντως γυναίκα, τη ζωή μας δεν την… λερώσαμε”. Η Ελεάνα μετά το χαμό του Νιόνιου της, ρίχνει αυλαία στην καριέρα της.

Πέντε χρόνια μετά όμως θα ξανά ανέβει στην σκηνή με το έργο του Γιώργου Διαλεγμένου “Λόγω φάτσας” που παρουσίασε το 2008-2009 το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας- “Θεσσαλικό θέατρο” στην Λάρισα αλλά και στην Αθήνα στο θέατρο “Βικτώρια”.

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί